Çağdaş Sözlük

بسط

Osmanlıca - Rumca - بسط maddesi. Cilt: 1 Sayfa: 352 - Sira: 4

TÜRKÇE´DEN RUMCA´YA KAMUS-İ OSMANÎ, Yanko Hloros, 1899,, بسط yunanca ne demek. Osmanlıca - Rumca Sözlük, Türkçe - Yunanca Sözlük, بسط kelimesinin yunanca anlamı karşılığı nedir? Yunancada ne anlama gelir. Yunanlılar nasıl der.

Οθωμανικό-Ρωμαίικο Λεξικό , Τουρκοελληνικό Λεξικό, Τι σημαίνει بسط ; Ποια είναι η σημασία της λέξης بسط ; Σε ποια έννοια χρησιμοποιείται το بسط ; Τι εκφράζει ο όρος بسط ; Ποια είναι η λεξική σημασία του بسط ; Τι είναι το بسط ; Τι σημαίνει το بسط ; Ποια είναι η επέκταση του بسط ; Μπορείτε να εξηγήσετε τη σημασία του بسط ; Τι αντιπροσωπεύει το بسط ; Λεξικό της Παλιάς Κωνσταντινούπολης Ρωμαίικης

بسط güncel sözlüklerde anlamı:

bast ::: 1) yayma, açma, uzun uzadıya anlatm'a. (bkz. : ityân, serd).

bast fi makam-il-hafi ::: Allah'ın abdi mahlûkat ile zahiren bast demesi. Bu; abd'in halk için bâtı-nan rahmete vesile olmasını iktizâ eder. Böyle olan abid eşyayı istîab eder. Onun her şeyde tesiri olur; hiç bir şey onun üzerinde müessir olamaz.

bast fi makam-il kalb ::: nefis makamında rica mesabesindedir. Lütuf ve rahmeti, kurb ve ünsü kabule işarettir, [mukabili : kabz dır].

bast-ı dâ'vâ ::: dâva açma.

bast-ı makal ::: söz açma.

bast-ı mukaddemât ::: asıl maksada girmeden bir şeyler söyleme. 2) mat. tüm sayılı bir kes'rin tüm sayısını, kesrin paydasiyle çarpıp payına katmak ve çıkanı pay yapıp asıl paydasını olduğu gibi bırakmak. 3) rica hâli. (kabule, rahmete, ünse işaret olarak Allah tarafından tevcihin gelmesine de "bast" denilir].

bisut ::: (a. s.) : (bkz. : büsut).

busat ::: (a. i. bisât'ın c.) : kilimler, döşekler, minderler, keçe yaygılar.

büsut ::: (a. i.) : elaçıklığı, civanmertlik, ["bisut" şeklinde de kullanılır].

bast ::: yayma , açma

bast ::: ‬yayma

bisut ::: (a. s.) (bkz. : büsut).

busat ::: (a. i. bisât'ın c.) kilimler, döşekler, minderler, keçe yaygılar.

büsut ::: (a. i.) elaçıklığı, civanmertlik, [