بنده
Osmanlıca - Rumca - بنده maddesi. Cilt: 1 Sayfa: 369 - Sira: 13
TÜRKÇE´DEN RUMCA´YA KAMUS-İ OSMANÎ, Yanko Hloros, 1899,, بنده yunanca ne demek. Osmanlıca - Rumca Sözlük, Türkçe - Yunanca Sözlük, بنده kelimesinin yunanca anlamı karşılığı nedir? Yunancada ne anlama gelir. Yunanlılar nasıl der.
Οθωμανικό-Ρωμαίικο Λεξικό , Τουρκοελληνικό Λεξικό, Τι σημαίνει بنده ; Ποια είναι η σημασία της λέξης بنده ; Σε ποια έννοια χρησιμοποιείται το بنده ; Τι εκφράζει ο όρος بنده ; Ποια είναι η λεξική σημασία του بنده ; Τι είναι το بنده ; Τι σημαίνει το بنده ; Ποια είναι η επέκταση του بنده ; Μπορείτε να εξηγήσετε τη σημασία του بنده ; Τι αντιπροσωπεύει το بنده ; Λεξικό της Παλιάς Κωνσταντινούπολης Ρωμαίικης
بنده güncel sözlüklerde anlamı:
Bende ::: başından sonuna kadar aynı vezinde birçok, beyitli parçalardan meydana gelen ve kısım kısım, gazel tarzında kafiyeleri değişen manzumelerin her bir parçası, (bkz. : tercî-i bend, terkîb-i bend).
bend-i hisar ::: müz. sûz-i dil, pûselik ve sultân! yegâh makamlarından mürekkeptir. Yânî bir nevî hüseynî geciksiz ve sonunda sultânî-yegâh ilâve edilmiş hisâr-pûselik'tir. Makam, sultânî-yegâh ile yegâh perdesinde kalmaktadır. Güçlü birinci derecede sûz-i dil'in durağı ve pûselik'in güçlüsü olan hüseynî mi, ikinci derecede pûselik'in durağı ve sultânî-yegâh'ın güçlüsü olan dügâhladır. Evvelâ sûz-i dil'de uzunca bir müddet durulduktan sonra müşterek seslerden ve sûz-i dil'in durağı, aynı zamanda pûselik'in güçlüsü olan hüseynî perdesinden istifâde edilerek, sûz-i dil'in r perdesi bekarlaştırılmakta ve sonra, pûselik'in r şeddi yapılarak, sultanî yegâh icra edilmektedir. Makam umumiyetle inicidir. Donanımına sûz-i dil gibi sol ve re ba-kıyye diyezleri konulur. Pûselik için re bekar, sultânî-yegâh için de sol bekar, r bekar, si bakıyye veya küçük mücenneb bemolü, do bakıyye diyezi lâhin içinde ilâve edilir.
bende ::: (f. i. c. : bendegân) : 1) kul, köle, bağlı, (bkz. : abd).
bende-i ferman ::: ferman kölesi, emir kulu.
bende-i halka-begûş ::: kulağı halkalı köle, esir mec. itaatli.
bende-hırîde ::: satın alınmış köle. 2) îs. intisâ-beden, taraftar.
bende-niz ::: [eski nezâket dilinde] : köleniz.
bende ::: kul , köle , esir , hizmetçi
bende ::: kul
bende ::: köle