Çağdaş Sözlük

تأويل

Osmanlıca - Rumca - تأويل maddesi. Cilt: 1 Sayfa: 454 - Sira: 18

TÜRKÇE´DEN RUMCA´YA KAMUS-İ OSMANÎ, Yanko Hloros, 1899,, تأويل yunanca ne demek. Osmanlıca - Rumca Sözlük, Türkçe - Yunanca Sözlük, تأويل kelimesinin yunanca anlamı karşılığı nedir? Yunancada ne anlama gelir. Yunanlılar nasıl der.

Οθωμανικό-Ρωμαίικο Λεξικό , Τουρκοελληνικό Λεξικό, Τι σημαίνει تأويل ; Ποια είναι η σημασία της λέξης تأويل ; Σε ποια έννοια χρησιμοποιείται το تأويل ; Τι εκφράζει ο όρος تأويل ; Ποια είναι η λεξική σημασία του تأويل ; Τι είναι το تأويل ; Τι σημαίνει το تأويل ; Ποια είναι η επέκταση του تأويل ; Μπορείτε να εξηγήσετε τη σημασία του تأويل ; Τι αντιπροσωπεύει το تأويل ; Λεξικό της Παλιάς Κωνσταντινούπολης Ρωμαίικης

تأويل güncel sözlüklerde anlamı:

te'vîl ::: (a. i. meâl'den. c. : te'vîlât) : sözü çevirme, söze ayrı mânâ vermiye kalkışma.

te'vîl-i akd ::: fık. bilinmeden satın alınan bir gasbedilmiş malın meşru sahibi çıkarak geri almıya teşebbüs etmesi hâlinde önceden tasarruf edenin ücret vermemek için : "bu malı ben satın aldım" demesi.

te'vîl-i mîlk ::: fık. muris (miras bırakan) tarafından satın alınan bir gasbedilmiş malın sahibi çıkarak geri almıya teşebbüs etmesi hâlinde, mirasçının ücret vermemek için : "bu mal benim miras kalmış malımdır" demesi.

te'vîl-i Kur'ân ::: Kur'ân-ı Kerîm'e sarahatten hâriç mânâ verme.

te'vîl ::: yorumlama , başka bir yorum getirme

te'vil ::: yorum yapma , bilinen anlamından başka bir anlamda yorumlama. başka anlam verme , (tef'il veznindendir) bir nesneye redd ve irca' etmek , döndürmek , te'vil kelimesi , bazı müfessirlere göre , rücu' manasına olan "evl: " den alınmıştır , müfessirlerce: bir ayet-i kerimenin manasını bir nesneye irca' ile beyan etmektir , bazılarınca da (evvel: ) lafzından alınmış olup kelamı evveline sarf ve irca' eylemektir , bazılarınca da hükümet ve siyaset manasına olan (iyalet: ) den alınmıştır ki , te'vil eden kimse , zihin ve fikrini kelamdaki sırrın tetebbuuna taslit etmekten ibarettir ki , kelimeden maksud olan mana zahir ve söyleyenin muradı aşikar ola , tefsir ve te'vil beynindeki fark ise: tefsir: nüzul-ü ayetin sebebinden bahs ve lügat cihetinden kelamın mevzuuna müteallik maddeye mübaşerettir , te'vil ise: ayetlerin sırlarını ve istar-ı kelimatı (kelimeler perdesini ve zarını) inceden inceye araştırmak ve ayetin mana ihtimallerinin birini tayin etmekten ibarettir ki , muhtelif vecihlere muhtemel olan ayetler olur , kur'anın anlaşılmasında birinci mertebe tenzil , ikinci mertebe te'vildir , te'vil , bundan başka "rüya tabir etmek" manasına gelir ve "hoş kokulu bir nebat" adıdır , (kamus tercemesi)